Průmyslové chlazení

prumyslove chlazeniV potravinářství, stejně jako v jiných odvětvích průmyslu, se využívá velkoplošné neboli průmyslové chlazení. Chladicí systémy fungují buď na principu chlazení vzduchu v daném prostoru, nebo chladí jednotlivé meziprodukty v procesu výroby. V potravinářství je nezbytné při zpracování masa či mléka okamžitě snižovat teplotu, která omezuje množení bakterií a rozvoj rozkladných procesů. V ostatním průmyslu vyžadují chlazení procesy, které vyvolávají nadměrné teplo, což by mohlo vést k chemickým reakcím nebo snižování účinnosti zařízení. Průmyslové chlazení se uplatňuje v pivovarech, v mlékárenství, masokombinátech, ve skladech ovoce, zeleniny a květin či na zimních stadionech.

U průmyslového chlazení se často využívá odpadní teplo

Průmyslové chlazení vyžaduje soustavu kondenzačních agregátů a výměníků, které jsou schopny udržovat požadovanou teplotu ve velkých prostorách. Systém se skládá z vnější jednotky a více vnitřních jednotek, které ochlazují vzduch v interiéru či jiná média a zařízení v technologických linkách. Protože při průmyslovém chlazení vzniká velké množství tepla, u větších firem se využívá tzv. rekuperace tepla, což je využití odpadního tepla z chlazení k topení či ohřevu vody. Díky některým modernizovaným rekuperačním technologiím se dá využít až 95 procent odpadního tepla, které by jinak uniklo bez užitku do ovzduší.

Řízené chlazení je důležité ve skladech, kde dozrává ovoce

Častým využitím průmyslového chlazení, je řízení teploty při dozrávání ovoce, které je velmi choulostivé. Například jablka během dozrávání sládnou a postupně ztrácejí vitamíny. Důležité je proto zchlazení ve skladu a úprava obsahu kyslíku, oxidu uhličitého a vlhkosti. Tím se zrací procesy výrazně zpomalí. Stejně tak u zeleniny, která je citlivá na obsah vodních par. Průmyslové chlazení musí zajistit stálou teplotu, vlhkost i proudění vzduchu. To umožňují ovládací mechanismy a automatické řízení důležitých parametrů na kontrolních panelech chladicích agregátů.